Kvinnor inom nazismen

De flesta högt uppsatta nazisterna var män, men det fanns också kvinnor som hade makt inom nazipartiet. Här räknar vi upp fyra viktiga kvinnor inom nazismen som hade vissa roller under andra världskriget.
 

Leni Riefenstahl var en tysk, dansare, filmregissör, fotograf och skådespelare. Hon är känd för den nyskapande filmteknik och uppbyggnad av drama hon använde i sina filmer. Ett av hennes mest kända verk är propagandafilmen som hon producerade för nazipartiet 1934: Triumph des Willens (Viljans triumf). Efter andra världskriget fortsatte hon vara verksam som fotograf och gjorde filmer om marint liv och afrikanska folkgrupper.
 

Riefenstahl anställdes som dokumentärfilmare av Adolf Hitler för nazipartiet. Hennes första film blev kortfilmen Der Sieg des Glaubens, en timme lång film om partiets massmöte. Senare fick hon i uppdrag att filma partidagarna i Nürnberg 1934. Resultaten blev filmen Triumph des Willens som glorifierade Hitler och nazismen, filmen hade en stor framgång i Europa men bannlystes i bl.a. USA. Efter andra världskriget satt hon 4 

år i ett franskt fångläger efter att ha anklagats för att använda fångar från koncentrationsläger vid sina filminspelningar men hon friades p.g.a. brist på bevis. Under det som återstod av hennes liv så hävdade hon att hon visserligen har fascinerats av nazismen men visste inte om de krigsbrott som nazisterna har gjort sig skyldiga till.

 

Riefenstahl

 

Johanna Maria Magdalena Goebbels, eller Magda Goebbels, föddes 11.11 1901 och dog 1.5 1945. Hon kallades "Tredje rikets första dam" eftersom Hitler inte var gift. Magda var gift med Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels från 1931 och tillsammans hade de 6 stycken barn. Tidigare var hon gift med Günther Quandt mellan 1921 och 1929, och med Quandt fick hon även en son vid namn Harald.

Magda var en riktig nazist. Hon trodde väldigt starkt på ideologin och Joseph ville egentligen skilja sig från 

henne, men han fick inte för Hitler.
 

Den 1 maj hjälpte SS-läkaren Ludwig Stumpfegger med att förgifta parets barn men det var Magda som dödade barnen. Man vet inte hur paret har dött  men det finns 3 teorier: Joseph sköt först Magda sen sig själv, Magda tog gift och Joseph sköt sig själv eller att båda tog gift och sedan så skulle de skjutas av Günther Schwägermann, men han hade inte mage att göra detta, så Günther Ochs fick göra det istället. Efter hela familjen var döda, brändes deras lik upp av Schwägermann, Ochs och Alfred Rach (Goebbels chaufför).

Nästa dag hittades de brända kropparna av ryska trupper och liken togs om hand av ryska rättsläkare som obducerade och fotograferade dem. Ryssarna begravde familjen Goebbels i hemlighet vid SMERSJ:s kontor i Magdeburg tillsammans med Hitler och Braun. 1970 beodrade KJB-chefen att kvarlevorna skulle förstöras så kropparna kremerades och askorna ströddes ut i floden Ehle.

 

Magda Goebbels

 

 

Eva Braun träffade Adolf Hitler för första gången när hon arbetade som assistent för Adolf Hitlers personlige fotograf Heinrich Hoffman 1929. Eva blev senare Hitlers flickvän 1932 och de levde tillsammans ända tills självmordet it Führerbunkern 1945. Man tror att de gifte sig före självmordet så hon dog som Eva Hitler. Bl.a. Joseph Goebbles var vittne till vigseln. Det finns få källor som berättar om Eva var engagerad inom nazismen och politik men man kan dra den slutsatsen att hon trodde på nazismen då hon hade ett förhållande med Hitler och hennes syster med en SS-officer.

 

Gertrud Emma Scholtz-Klink, föddes i Treusch 9 februari 1902, dog 24 mars 1999,  hon var en tysk politiker i Tredje riket,  hon var ordförande för nazistpartiets kvinnoorganisationer. Hon var den enda kvinna som hade någon form av högre politisk ställning inom Nazi Tyskland, och den enda som hade någon direkt politisk makt. Under kriget förändrades nazisternas krav på kvinnor som husmoder till att arbeta i krigsindustrin, obligatoriskt var det 1943, och hon deltog då även i denna propaganda, hon slutade tala om hemmafrun och talade istället om att även kvinnan skulle vara soldater.

 

Scholtz-Klink

 

Text: Almin Sipic, Lukas Törnqvist och Andreas Damsten